Velkommen til Klinisk Diagnostisk Afdeling

Velkommen til din første arbejdsdag

For de fleste kan første arbejdsdag på jobbet være en overvældende oplevelse. Alt er nyt. Arbejdsopgaverne, it-systemerne og kollegerne – ja selv kaffemaskinen er ny. Bare rolig – vi har ikke en forventning om, at du fra første dag har fuldstændig styr på tingene, kender alle vores it-systemer og ved, hvem du skal tage fat i, når du har brug for hjælp til dine opgaver. Det tager tid og kræver et godt introduktionsforløb.

Her i starten handler meget af din introduktion om at lære afdelingen, arbejdsgangene og dine nye kolleger at kende. Sideløbende vil du deltage i introduktionskurser og fortsætte dit velkomstforløb her. Du kan allerede nu se en række nye moduler i dit velkomstforløb, som vi håber vil hjælpe dig godt i gang i dit nye job, så du hurtigt oplever, at du er en del af Sydvestjysk Sygehus.

Du får muligheden for at tyvstarte og få lidt større kendskab til KDA inden de opstart her .

Dit introforløb er designet, så vi sikrer, at du hurtigt bliver fortrolig med din arbejdsplads og din nye rolle.

Dit introforløb består af:

  • en række lokale aktiviteter, der foregår i din egen afdeling og som er tilpasset den jobfunktion, du skal varetage.
  • en række fælles aktiviteter, der foregår sammen med andre nye kolleger på Sydvestjysk Sygehus. 

De fælles introduktionsaktiviteter inkluderer:

  • dette digitale velkomstforløb
  • fremmøde kurset: Generel personaleintroduktion for alle nyansatte
  • en række e-læringskurser i f.eks. brandskole og Hjerte-Lunge-Redning, som du vil modtage links til i din arbejdsmail.

Du bør allerede være tilmeldt kurserne via kursussystemet Plan2Learn. Kurserne er en blanding mellem e-læring og fremmøde. E-læringen er fleksibel og du kan tage det, når det passer ind med dine øvrige introduktionsaktiviteter. På kurserne med fremmøde møder du andre nyansatte og får mulighed for at øge dit netværk på tværs af afdelinger på Sydvestjysk Sygehus.

Læs mere om kurserne i Plan2Learn

Velkommen til Klinisk Diagnostisk Afdeling

Klinisk Diagnostisk Afdeling består af fem laboratoriespecialer: klinisk biokemi, patologisk anatomi, klinisk immunologi, klinisk mikrobiologi og klinisk molekylærbiologi, som alle er samlet under ét i laboratoriehuset på Esbjerg Sygehus. Vi huser også sygehusets forskningsbiobank og infektionshygiejniske enhed.

Onboarding KDA

KDA har igennem LMU udarbejdet 12 leveregler og 16 antal værdier.

Oplever du problemer, eller har ideer til forbedring i det fysiske eller psykiske arbejdsmiljø, skal du kontakte din nærmeste leder, eller arbejdsmiljørepræsentanter (AMIR).

Vores laboratoriespecialer og infektionshygiejne

Klinisk Biokemi

Udfører ca. 6,1 millioner analyser per år og har et analyserepertoire, der omfatter ca. 350 forskellige analyser.

Patologisk Anatomi

Bidrager ved multidisciplinære konferencer til tilrettelæggelse af patientforløb, hvor der forventes udtagning af materiale til vævs- og celleundersøgelser.

Udfører ca. 60.000 undersøgelser per år.

Klinisk Immunologi og Blodbussen

Tapper årligt svarende til 8400 blodportioner.


Klinisk Mikrobiologi

Undersøger patientprøver for sygdomsfremkaldende mikroorganismer ved hjælp af dyrkning og mikroskopi for hospital og praksis.


Klinisk Molekylærbiologi

Udfører molekylærbiologiske analyser af patientprøver for Klinisk Mikrobiologi, Klinisk Biokemi og Klinisk Patologi.

Infektionshygiejne

Understøtter den tværfaglige forebyggende indsat af sygehuserhvervede infektioner på lokalt og regionalt plan med rådgivning og udfører smitteopsporing og håndtering af smitteudbrud.

Vores uddannelsesmiljø

På Klinisk Diagnostisk Afdeling gør vi meget ud af den faglige uddannelse og udvikling. Det gælder både studerende, nyuddannede og erfarne medarbejdere.

Vi deltager blandt andet i uddannelsen af bioanalytikere, læger, folkesundhedsvidenskabsstuderende og ph.d.-studerende. Ligesom vi sørger for kompetenceudvikling af afdelingens forskellige personalegrupper.

Vidste du…

… at vi årligt færdiguddanner ca. 12 bioanalytikere i samarbejde med UC Syd?

… at vi hvert år har ca. 70 bioanalytikerstuderende igennem vores afdeling?

… at vi både i patologisk anatomi, klinisk mikrobiologi og klinisk biokemi tilbyder uddannelsesstillinger til læger?

Vores forskningsmiljø

Vi er en afdeling, som forsker inden for flere specialer. Afdelingen tæller blandt andet to veletablerede forskningsgrupper inden for blodpropforskning og klinisk mikrobiologi. Enheden for Tromboseforskning har eksisteret siden 1985, mens forskningsgruppen i Klinisk Mikrobiologi blev etableret i 2020.

Fokusområder for forskningsgrupperne er: kontaktaktivering, protrombotiske tilstande, forbedret diagnostik, sygehuserhvervede infektioner samt gensekventering.

Afdelingen udbyder desuden mindre forskningsprojekter og studiejobs til studerende.

fakta

·        Klinisk Diagnostisk Afdeling varetager driften af sygehusets forskningsbiobank, som blandt andet indeholder blod-, urin- og vævsprøver fra patienter, der deltager i forskningsprojekter

·        Biobanken skal kunne rumme op til 300.000 prøver

Vores innovationsmiljø

Klinisk Diagnostik Afdeling arbejder kontinuerligt på at identificere automatiseringsbehov og løsninger, som på sigt kan aflaste personalet.

Som det første sygehus i verden har Klinisk Diagnostik Afdeling derfor testet en robot, der er helt autonom, og som har potentiale til at bidrage til et forbedret arbejdsmiljø, at frigøre ressourcer til andre opgaver og at øge kvaliteten i det udførte arbejde. Robotten kan fx selv åbne køleskabe, tage prøver ud, placere og fragte dem i transportkasser. Resultaterne fra projektet skal nu bidrage til videreudvikling af robotløsningen.

Næste innovationsprojekt er desuden allerede under udarbejdelse og skal undersøge brugen af droner til bl.a. blodprøvetransport.

Robotløsning testes

·  •        I 2020 fik Klinisk Diagnostisk Afdeling lavet en potentialeanalyse for implementering af robotter. Analysen viste blandt andet, at personalet i snit afbryder deres arbejde mellem 30 og 40 gange hver dag i forbindelse med transport af prøver.

•        Potentialeanalysen banede vejen for at afprøve en fleksibel robotløsning. Valget faldt på robotvirksomheden Enabled Robotics, der har udviklet en ny robottype, som både kan tranportere, gribe og flytte genstande.

•        Projektet er udført i samarbejde med Syddansk Sundhedsinnovation med støtte fra Syddansk OPI-pulje og Den Europæiske Fond for Regionaludvikling.